روستای تفتازان
روستای تفتازان در فاصله ۵۴ کیلومتری شمال غربی شیروان در خراسان شمالی واقع است که از شمال به روستای باغ و ازجنوب به روستای سولدی و از شرق به آق قلعه و از غرب به روستای زو محدود می گردد .
روستای تفتازان ۷۳ خانوار و ۱۹۹ نفر جمعیت دارد و مردمش به زبان ترکی تکلم می کنند . روستای تفتازان جزء دهستان قوشخانه شیروان است که دارای یک مدرسه در مقطع ابتدایی، مسجد و حسینیه می باشد. شغل اصلی مردم روستای تفتازان کشاورزی و دامداری است و محصولات عمده تفتازان شامل : گندم و جو و حبوبات به دو صورت آبی و دیم و انواع سردرختی است . در قشلاق تفتازان درخت کهنسالی از نوع سرو کوهی وجود دارد که به عزیزآرچه معروف است و سن درخت به ۱۰۰۰ سال می رسد .
دهیار و شوراهای اسلامی :
دهیار روستای تفتازان آقای مهدی حیدری و شوراهای اسلامی روستا آقایان رحمان حیدری، حبیب ا… حیدری و امیری می باشند
ظرفیت سازی:
بعد از ورود پروژه مدیریت جامع حوزه های آبخیز و منارید به روستا اقدام به برگزاری کارگاه های ظرفیت سازی با حضور جوامع محلی می شود که ظرفیت سازی روستای تفتازان از ابتدای سال ۱۳۹۵ آغاز گردید. تاکنون
مجموع کارگاه های برگزار شده ۱۵۰۰۰ نفر- روز در زمینه ظرفیت سازی، دوره های آموزشی کشاورزی و منابع طبیعی و دوره های آموزشی معیشتی می باشد.
اولویت بندی مشکلات:
در تمامی کارگاه های ظرفیت سازی تسهیلگران پروژه مدیریت جامع و منارید با استفاده از تکنیک بارش افکار کتبی مشکلات مردم را مورد بررسی قرار دادند و در نهایت با تهیه ماتریس زوجی به اولویت بندی مشکلات پرداختند که در نهایت مشکلات آقایان روستای تفتازان به ترتیب ۱. آموزش ۲.عدم تضمین خرید محصولات کشاورزی ۳. بیکاری ۴. کمبود آب اولویت بندی گردید. مشکلات بانوان روستای تفتازان به ترتیب ۱. عدم وجود اشتغالزایی ۲.کمبود آب ۳. عدم تضمین خرید محصولات ۴. نبودآموزش و آگاهی ۵. ضعف بهداشت ۶. نبود مدرسه راهنمایی اولویت بندی شد.
تشکیل صندوق خرد اعتباری:
پس از ظرفیت سازی کارگاه هایی در زمینه تشکیل صندوق به عنوان ابزاری جهت توسعه روستاهای پایلوت و گروههای برنامه ریزی و توسعه تعداد ۱۵۵ نفر در ۱۶ گروه به عضویت صندوق درآمدند. در ادامه اولین واریزی در شهریور ماه سال ۱۳۹۵ آغاز شد که اعضای هسته مرکزی اقدام به جمع آوری وجوه نمودند و تسهیلگران به درخواست اعضا جهت جلوگیری از ایجاد مشکل در حسابداری در تمام مراحل اولیه همراه ایشان بودند. به درخواست جوامع محلی در حال حاضر ماهانه ۵۰۰۰۰ ریال به صندوق واریز میشود. همچنین دفترچه های پسانداز در میان اعضای صندوق توزیع گردید.
اقدامات انجام شده با همکاری ارگان های دولتی ،جوامع محلی و پروژه مدیریت جامع حوزه های آبخیز و منارید :
-احداث یک کیلومتر کانال انتقال آب بتنی به صورت مشارکتی -ساخت اتاقک محل استقرار دستگاه آنتن دهی دیجیتال تلویزیون -توزیع جو و علوفه ارزان قیمت -اجرای پروژه های بیولوژیک اعم از کپه کاری گیاهان دارویی و علوفه مرتعی -پروژه آموزشی-معیشتی نساجی در روستای تفتازان -تبدیل دیم زار های کم بازده -ارائه تسهیلات بانکی و کارت صنعتگری برای ۲۱ نفر (بانوان صنعتگر روستای تفتازان) -لوله گذاری باغات (۲۰۰ متر)
-برگزاری کلاس های آموزشی با توجه به درخواست جوامع محلی و نیازسنجی در زمینه دامداری و دامپروری، کشاورزی، پرورش قارچ ، بهداشت و ….
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!